Thursday, 25 February 2016

Schimbarea permisului de conducere din RO in UK



  Desi multi dintre cei care sosesc in UK nu o considera o prioritate,va rog sa ma credeti ca schimbarea permisului auto este unul din primii si cei mai importanti pasi ce trebuiesc facuti o data ajunsi aici!

  Spun asta pentru ca permisul auto este considerat aici dovada de domiciliu(dovada de adresa),dovada care va este ceruta la orice institutie cu care veniti in contact si aproape la orice loc de munca unde doriti sa va angajati.

  Legile engleze permit rezidentilor care au obtinut permisul de conducere intr-un alt stat al Uniunii Europene sa foloseasca acel permis o perioada de 3 ani de zile de la sosirea lor in Marea Britanie dupa care sunt obligati sa il schimbe, altfel putand fi acuzati de conducere al unui autovehicul fara drept. Acest termen este aplicabil celor care detin categoriile A si B si subcategoriile acestora.

  In cazul soferilor profesionisti,cei care detin categoriile C, C+E, D, D+E,acest termen este de 5 ani de zile dar au obligatia de a se inregistra la D V L A  ( Drivers and Vehicles Licencing Agency), in traducere Agentia de Licentiere a Soferilor si Vehiculelor.

  Aceste termene se refera la ce perioada poti conduce legal cu un permis obtinut intr-un alt stat al Uniunii Europene si nu la ce perioada poti conduce o masina inmatriculata intr-un alt stat al Uniunii Europene! Acest lucru il voi explica intr-o postare viitoare.

  Desi termenele de preschimbare sunt mai mult decat permisive,practica este cu totul alta! Este foarte greu sa va faceti un cont bancar fara dovada de adresa,la orice agentie de munca ati merge vi se va cere aceeasi dovada de adresa,daca va cumparati o masina in UK asigurarea va fi mai mica daca aveti permis englezesc iar daca doriti sa va angajati ca sofer ,desi valabile,permisele obtinute in alte tari membre EU nu sunt agreate.

 Pasii care trebuie urmati pentru a va schimba permisul auto nu sunt dificili. Trebuie sa platiti o taxa de 43 de lire pentru schimbarea permisului .Aceasta taxa o puteti plati la orice oficiu postal (Post Office). Tot de la oficiu postal puteti lua si formularele ce trebuiesc completate pentru preschimbare.
Aceste formulare sunt diferite in functie de categoriile ce le aveti pe permis. Cei care detin categoriile A si B trebuie sa completeze formularul D1 iar cei cu categoriile C , D, C+E si D+E formularul D2. Aceste formulare le puteti comanda sau printa si de pe https://www.gov.uk/dvlaforms.

 Dupa ce ati completat formularele,trimiteti-le intr-un plic impreuna cu dovada platii taxei,o fotografie tip pasaport,cartea de identitate si permisul romanesc la adresa : D V L A  Swansea  SA 991 BT.

 In trei saptamani de la trimiterea acestor documente veti primi in plicuri separate noul dumneavoastra permis si cartea de identitate.

 Puteti sa va rugati prietenii de aici sa faca toate aceste lucruri pentru dumneavoastra inainte de a ajunge in Marea Britanie , asta ar insemna ca va sunt foarte buni prieteni iar dumneavoastra nu va sunt necesare in tara cartea de identitate si permisul! Puteti incerca asta pentru ca pana acum  nu au cerut sa produci dovezi care sa ateste sosirea in Marea Britanie cu cel putin 185 de zile inainte de a schimba permisul,asa cum este prevazut in lege. Pentru a fi deplin sincer si la sfaturile primite de la cititorii acestei postari,va atrag atentia ca acest lucru este ilegal si poate atrage grave consecinte asupra dumneavoastra.

 Soferii profesionisti care doresc sa isi preschimbe permisul si care au mai mult de 45 de ani trebuie sa sustina o vizita medicala .

 Cetatenii cu dubla cetatenie care au obtinut permisul intr-o alta tara nemembra U.E.(ma refer la cetatenii din Moldova care au si cetatenie romaneasca dar permis moldovenesc),pot conduce in Marea Britanie o perioada de 12 luni de la sosirea lor dupa care trebuie sa sustina un examen inainte de preschimbarea permisului.

  Sper ca toate aceste informatii va sunt de folos si va vor ajuta sa va integrati mai usor in Marea Britanie!

  Va doresc succes!        


                                              www.facebook.com/spclogisticltd
                                     
                                       

Wednesday, 24 February 2016

NATIONAL INSURANCE NUMBER NINo

Buna tuturor!

  Asa cum am promis am revenit cu o postare in care voi incerca sa va dau cat mai multe informatii despre numarul de asigurari sociale si cum puteti sa il obtineti.

  NINo sau National Insurance Number este ,de fapt, o insiruire de litere si cifre care se atribuie fiecarui cetatean britanic sau fiecarui rezident care are drept de munca in UK. Este foarte asemanator cu CNP-ul nostru.

  Numarul este trecut pe o foaie format A4 si are urmatorul format : doua litere urmate de sase cifre si se incheie cu o alta litera ( EX: AB 12 34 56 C).

  NINo este un numar personal folosit pentru a inregistra contributiile sociale ale unei persoane sau necesar atunci cand solicitati beneficii sociale (mult mai greu incepand de acum).

  Un NINo se acorda unei singure persoane si poate fi folosit doar de catre acea persoana.

  Trebuie sa solicitati NINo daca sunteti self employed,daca sunteti pe cale sa incepeti munca,daca doriti sa platiti contributii voluntare catre sistemul de asigurari sociale sau daca dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra solicitati beneficii.

  Toate informatiile despre cum trebuie sa aplicati  pentru NINo le gasiti la adresa: Apply for National Insurance Number-GOV.UK.

  Pentru a va programa la interviul de obtinere a NINo trebuie sa sunati la 0345 600 0643 intre orele 8 AM si 6 PM, de Luni pana Vineri.

  Puteti face lucrul asta si inainte de a ajunge in UK dar,pentru ca progamarile se fac la intervale foarte scurte va sfatuiesc sa sunati imediat cum ati ajuns.

  Atunci cand va faceti programarea pentru interviu trebuie sa fiti pregatiti sa va notati un numar de referinta,adresa la care trebuie sa va prezentati si ora la care trebuie sa fiti acolo.

  Va trebui sa va spuneti numele,sa spuneti cand ati ajuns in UK,locul unde locuiti.

  Pentru a va scrie numele corect pe programare,va trebui sa va spuneti numele pe litere.

  Pentru asta va va fi de ajutor urmatorul tabel:

  Letter phonetic letter

 A- Alpha
 B- Bravo
 C- Charlie
 D- Delta
 E- Echo
 F- Foxtrot
 G- Golf
 H- Hotel
 I- India
 J -Juliet
 K- Kilo
 L- Lima
 M- Mike
 N -November
 O- Oscar
 P- Papa
 Q- Quebec
 R-Romeo
 S- Sierra
 T- Tango
 U- Uniform
 V- Victor
 W- Whiskey
 X- X-ray
 Y- Yankee
 Z- Zulu

  Dupa ce ati facut programarea pentru interviu veti primi la adresa declarata o invitatie cu numarul de referinta trecut pe ea. Insa,in ultima perioada,programarea se face chiar a doua zi dupa ce ati sunat asa ca aceasta invitatie va ajunge dupa ce dvs ati dat deja interviul(v-am scris mai sus ca trebuie sa fiti pregatiti sa va notati pe o foaie numarul de referinta ,adresa si ora). Daca sunt lucruri pe care nu le intelegeti in timpul discutiei telefonice,este mai bine sa intrebati inca o data. Nu trebuie sa va rusinati! Marea majoritate a celor care lucreaza acolo sunt si ei tot emigranti.

  Interviul va avea loc la un Job Centre ,cel mai apropiat de adresa declarata de dumneavoastra.

  Dupa ce aveti programarea la interviu,trebuie sa va pregatiti actele cu care va prezentati acolo :
 - Pasaport
 -Carte de identitate
 -Certificat de nastere
 -Certificat de casatorie sau parteneriat civil
 -Permis de conducere (full)
 -Documente de la Home Office
 -2 sau mai multe pasapoarte daca aveti cetatenie dubla sau multipla
 -Documente pentru imprumut ca student
 -Carte de identitate de student
 -Scrisoare de la colegiu care contine detaliile cursului
 -Contract de inchiriere sau imprumut pt casa
 -Documente de rezidenta sau naturalizare
 -Certificat de adoptie
 -Documente privind angajarea (employment)
 -Fluturasi de salariu (payslips)
 -Permis de munca
 -Scrisoare de la angajator
 -Contractul de angajare
 -Detaliile agentiilor de recrutare cu care sunteti inregistrat
 -Dovezi ca va cautati activ un job
 -Certificat de incorporare (pentru limited company)
 -Memorandum al asocierii (pentru limited company)
 -Articole ale asocierii (pentru limited company)

  Nu va speriati,nu trebuie sa aveti toate aceste acte! Uneori este suficient doar pasaportul,dar daca aveti mai multe acte care sa va ateste identitatea,calificarea intr-o profesie sau intentia da a va angaja este bine sa le aveti la dumneavoastra.

  Daca considerati ca nu va descurcati sa purtati o discutie in limba engleza,puteti cere un translator sau puteti ruga pe cineva sa va insoteasca la interviu.

  La interviu,vi se vor pune intrebari despre cine sunteti, cand ati ajuns in UK si de ce doriti sa obtineti NINo. Cel mai bine ar fi sa raspundeti ca doriti sa va angajati si ca acesta este motivul pentru care va este necesar NINo. Sa fiti pregatiti sa spuneti si numele unei firme de la care aveti promisiunea de angajare.

  Dupa ce are loc interviul,veti primi un NINo provizoriu. Foaia cu NINo definitiv o veti primi la adresa declarata in cel mult sase saptamani de la data interviului.

  Daca aveti intrebari legate de acest subiect, le astept in comentarii.

  Sper ca aceste informatii va vor fi de folos si va vor face mult mai usoara integrarea in Marea Britanie!

  Va doresc succes!



Tuesday, 23 February 2016

Ai luat hotararea!

  Incep prin a spune ca nu detin adevarul absolut,iar ceea ce scriu ,scriu din experienta proprie sau din experienta impartasita de alte persoane.Sa incepem:


Gata! Te-ai hotarat!Iti faci bagajul!

 Stai,inainte sa verifici daca ai pasaportul,banii si tigarile la tine intreaba-te cat de bine poti vorbi engleza. Fii sincer!

 Mai bine amana plecarea o luna sau doua si invata engleza la nivel conversational. Altfel vei raspunde YES la tot ce ti se va spune,dar nu vei sti nimic din ce trebuie sa faci. Iti va fi mult mai usor sa te descurci singur iar prietenii tai de aici te vor iubi pentru asta (nu vor trebui sa mearga cu tine la banca,la NINO,la agentie, nu vor trebui sa vorbeasca la telefon in numele tau...etc)!

  Daca stii limba sau daca ai invatat cateva cuvinte,verifica-ti bagajul,pasaportul ,banii, tigarile(daca nu esti fumator/e e mai bine) si vino!

 Ai grija ca banii sa fie suficienti,pentru ca o sa ai nevoie de ceva banuti pana iti vei primi prima rasplata a muncii. Si ar fi bine sa vii singur! Fa un sacrificiu cateva luni pana iti vei aduce si sotia sau sotul.Cred ca ar trebui sa te descurci cu o suma in jur de 1000 de lire. Banii pentru chirie,pentru mancare,transport si tot ce iti trebuie ca sa te descurci pana incasezi primii bani aici.

 Daca nu stii unde vei dormi cand ajungi aici,nu pleca pana nu iti rezolvi si aceasta necunoscuta!
Apeleaza la prieteni,cunostinte,amici. Poti gasi camere
 pe site-uri de anunturi romanesti sau pe grupuri romanesti pe Facebook dar chiriile sunt mari,in special in Londra.

 Nu voi intra in amanunte acum, doar voi puncta primii pasi care trebuie sa ii faci o data ajuns in UK.
Trebuie sa te inscrii pentru a obtine numarul de asigurari sociale(NINO),trebuie sa iti schimbi permisul auto(e de preferat sa ai permis),trebuie sa iti deschizi cont in banca, trebuie sa iti deschizi o societate comerciala(LTD), sa obtii UTR-ul sau sa te angajezi undeva direct(un pic mai greu in primele luni).

 Daca vrei sa lucrezi in constructii iti va trebui CSCS. Este vorba despre un card care atesta faptul ca ai absolvit un curs de protectie si siguranta. Sunt foarte multe firme romanesti la care poti absolvi acest curs si da acest examen asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi.

 In postarea urmatoare voi vorbi in amanunt despre numarul de asigurari sociale(NINO).

  O seara placuta tuturor!



www.facebook.com/spclogisticltd

Salutare

  Salutare tuturor!

Am decis ca trebuie sa concepem (asta pentru ca am nevoie si de ajutorul vostru) un loc de informare pentru cei care doresc sa emigreze in UK.

 Sa postam informatii utile despre cum pot sa isi obtina actele necesare,cum pot sa isi caute un loc in care sa locuiasca si,cel mai important, cum sa isi gaseasca un loc de munca fara sa astepte ajutor de la prieteni ,rude,cunostinte.

 Dupa salutul de rigoare, va anunt ca voi incepe sa postez sfaturi ,adrese si informatii utile pentru cei nou veniti sau pentru cei care doresc sa vina in UK.